Home.html
Fotos.html
Links.html
Historie.html
Adres.html
Telefoon.html
Fax.html

Fax

mailto:info@lindehof-bv.nl?subject=
Nieuws.html

Wat is Limousin?


Ruim 100 jaar geleden is men bij runderen in gaan zien dat niet elk rund voor elk doel geschikt was. Hier in Nederland werd het rund hoofdzakelijk gebruikt voor de melkproductie. Als de koe geen kalf meer kreeg werd die geslacht voor het vlees.


Deze zwart-bonte koeien waren het zgn. MELK-vlees type. In sommige delen van het land koos men voor VLEES-melk runderen dat waren de rood-bonte. Die gaven minder melk maar bij de slacht iets meer vlees. De melk bracht bij de boer elke dag geld in het laatje en geld voor het vlees kwam pas als de koe zowat was afgedaan. Dus hoe meer melk des te beter. Daarom fokte de boer de richting op dat zijn koeien een grotere uier kregen en zo weinig mogelijk vleesspieren. Al het voer moest omgezet worden in melk en niet in vlees.


Daarom gingen verschillende slagers wat jaren terug op zoek naar een VLEES ras , want aan het Nederlandse ras zat bijna geen vlees meer, en wat er nog aanzat was niet mals meer.


In Frankrijk ,in de streek Limoges , was ruim 100 jaar geleden een rund nodig die voor de boer de wijnkar trok. Hij fokte naar een sterk gespierd rund dat op de bergpaden zijn kar kon trekken. Net als hier de bierbrouwer pronkte met zijn mooie paard, moest daar een mooi rund voor de wijnkar staan.


Die runderen hadden een dikke donkerbruine wollige huid. Het waren grote sterke runderen die veel wogen bij het slachten. Omdat die in de streek van Limoges gefokt werden noemden ze die runderen LIMOUSINS. Ca. 25 jaar geleden zijn de eerste limousins vanuit Limoge in Nederland geimporteerd. En intussen is met dit aantal zover gefokt dat er slagerijen zijn waar uitsluitend limousinvlees wordt verkocht.


Het is ook mogelijk dat geslacht limousinvlees uit de streek van Limoges hier komt maar dat is een kostbare zaak waardoor het vlees duurder wordt. Vandaar dat er nu zoveel kwaliteits- en prijsverschil is in rundvlees.